Kışın Cilt Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken 16 Tavsiye

Kış mevsimine doğru cildinizde değişen birçok şeyin olduğunu fark etmiş olmalısınız. Hatta her sabah aynaya baktığınızda gördüğünüz değişiklik can sıkıcı olabilmektedir.Özellikle kış mevsiminde değişen hava koşulları, sert ve rüzgarlı havalar, klima ve kaloriferler cildimizi oldukça yıpratmaktadır.

Kışın daha hassas olan cilt, dış etkenlere karşı kendisini koruyamaz ve kaşınmaya, kızarmaya, renk değiştirmeye başlar. Üstelik kışın cilt bakımına dikkat edilmediğinde kırışıklık, çatlama, sarkma ve leke oluşumu gibi problemlerin yaşanması kaçınılmaz olmaktadır.

Tüm bu sorunları önlemek amacıyla kışın cilt bakımı hakkında hazırlanan 16 öneriye göz atmanız yararlı olacaktır. İşte kış mevsiminde cildi korumak için 16 madde:

1) Kışın kurumaya engel olmak amacıyla kremli, yağlı sabun ve jeller kullanılmalıdır.  Kullanılan ürünlerin yan etkisi olmadığına ve anti alerjik olduğuna dikkat etmelisiniz. Özellikle ısıtılmış ve havası kurumuş bir ortamda iseniz cildinizin neme ihtiyaç duyduğunu unutmayınız.

2) Cilt tipine uygun nemlendiriciler (gliserin, vazelin, üre, laktik asit, hyaluronik asit içerenler) her banyodan sonra uygulanmalıdır.

3) Kuru cilt tipleri sabun bileşenleri içermeyen losyonlar ile temizlenmeli vVe kesinlikle alkol içeren tonikler kullanılmamalıdır. Aksi taktirde kaşıntı, aşırı kuruluk ve iltihap kaçınılmaz olur.

4) Kışın bitkisel kök hücreli jel, krem veya maskelerle derinin ölü tabakası yenilenmelidir. Ayrıca ayda bir profesyonel cilt bakımlarından destek almalısınız.

5) Cildiniz yağlı olması sizi soğuğa karşı daha dayanıklı yapmaktadır. Ancak bu cilt tipi nem dengesini sağlamakta zorlanır. Bu nedenle bu cilt tipinin tam tersi nemlendiricilere ihtiyacı vardır. Bu nemlendiriciler yatmadan önce kullanılmalıdır.

6) Kışın cildinizin pul pul dökülmesini, fondöten ile kapatamazsınız. Aksine fondöten daha kötü görünmesine neden olur. Yüzünüze düzenli olarak peeling yapmalı, zengin içerikli bir gece kremi kullanmalı ve mümkünse nemlendirici içeren, leke önleyici, anti-aging etkili, güneş koruma faktörlü fondöten etkili bitkisel kremleri seçmelisiniz.

7) Kışın cilt bakımında sağlıklı beslenmeye önem vererek, cildinizin gereksinim duyduğu vitaminleri, antioksidanları, mineralleri ve doymamış yağları vücudunuza temin etmelisiniz. Böylelikle kışın cilt bakımı daha etkili hale gelir.

8) Kuru cilt yapısına sahip olan kişiler 20’li yaşlarda göz çevresine özel serum ampul gibi hafif formlardaki dermo kozmetik ürünlerini kullanabilirler.

9) Dışarıda çok soğuk bir hava varken, evde uzun ve sıcak bir banyo yapmak size çekici gelebilir ama 15 dakikadan sonra bu sıcaklık cildinizin lipid tabakasını (nemin tutulduğu yağ asitleri kompleksi) ele geçirmeye başlar ve cildinizdeki doğal yağların yok olmasına neden olur. Bunu önlemek için ya sıcaklığı düşürmeniz ya da banyonuzun süresini kısaltmanız gerekmektedir. Ayrıca hemen kurulamalısınız çünkü ıslak kalan cilt de cilt kuruluğuna sebebiyet verebilmektedir.

10) Kış aylarında sabah ve akşam düzenli cilt bakımında, başlangıçta ılık su kullanmanız, cildinizi durularken de soğuk su ile devam etmeniz cildinize şok etkisi yaratacak ve  kan dolaşımını hareketlendirecektir. Kan dolaşımının artması  yağ ve ter bezlerini harekete geçirerek cilt yüzeyinin yumuşamasına neden olur.  Bu noktadan sonra kullanacağımız nemlendiricinin nemi muhafaza ederken cildinizin nefes almasına izin veren bir yapıya sahip olmasına dikkat ediniz. Kış aylarında kullanacağınız kremlerin nano teknoloji ile üretilmiş, bitkisel protein ve peptid içeriğinin biraz fazla olmasına dikkat edebilirsiniz.

11) Eğer cildimizde leke, kırışıklık ve sarkma problemi varsa bunlara çözüm bulmak için en uygun zaman kış mevsimidir. Bazı uygulamalar özellikle güneşin aktif olmadığı kış aylarında yapılmalıdırlar.

12)El bakım kremlerini sürdükten sonra 20-30 dakika streç film yada pudrasız cerrah eldiveniyle kapatmanız gece bakımını güçlendirir. Ellerinizin her sabah ve her el sabunlama işleminden sonra kremlenmesi özellikle kış aylarında çok önemlidir.

13) Dudakların gece kremle nemlendirilmesi dudak çevresindeki çatlamaları önler. Dudaklarınızı yalamaktan ve yemekten kaçınmalısınız.

14) Kışın ayaklarınızı yumuşak tutmak için gliserin içeren bir losyon uygulayabilirsiniz. Her banyodan sonra bacaklarınıza mutlaka nemlendirici losyon sürmeyi unutmamalısınız.

15) . Cilt kuruluğunun nedenlerinden bir başkası da deterjanlar ile çok fazla temas halinde olmaktır. Bununla birlikte, pH değeri yüksek olan kimyasallar da cilt kuruluğunun nedenleri arasında yer almaktadır.

16) Kışın cilt bakımı yaparken, duş ve banyo sonrasında cildinizi korumak için koruyucu losyon kullanmanız kuruluğu önleyici bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

Makaleler